interview met Samantha Lugthart

Flakkeënaren hebben een aanpakkersmentaliteit.

door Marlies Mulder


Binnen DZP werken mensen met veel verschillende achtergronden. Jij hebt Sociaal Juridische Dienstverlening gestudeerd. Wat trok jou destijds aan in de opleiding?

Al van jongs af aan heb ik een natuurlijke drang om mensen te helpen. Ik heb nooit een specifiek beroep in gedachten gehad waarvan ik zeker wist dat ik dat wilde uitoefenen, maar dat sociaal-maatschappelijke zat er eigenlijk altijd al in. Op de middelbare school hielp ik bijvoorbeeld een vriend met de inschrijving voor een opleiding. Laten we zeggen dat hij op het verkeerde pad was beland…. Als vanzelf hielp ik hem weer op weg en dat gevoel is blijven hangen.

Wet- en regelgeving hebben mij altijd al geboeid. Sociaal Juridische Dienstverlening bood voor mij de juiste combinatie; kennis van zaken en in de praktijk anderen verder helpen.


Gebruik je je opleiding in je werk bij DZP? En zo ja hoe?

Tijdens mijn opleiding heb ik de minors Mediation en Conflicthantering gevolgd waarin oplossingsgericht denken centraal stond. Deze oplossingsgerichtheid neem ik elke dag en in elke opdracht mee. Vaak gaat het om aanpakken en kijken naar het positieve. Het is gewoon denken in oplossingen en niet in problemen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de oplossing voor alle partijen het meest gunstig is.


Jij komt van Goeree-Overflakkee, een eiland in Zuid-Holland met een eigen cultuur. Ik woon er zelf al bijna 20 jaar met veel plezier, maar jij bent er geboren. Is er iets aan jou wat typisch Flakkee’s is?

Iets typisch Flakkees is het dialect dat er gesproken wordt. Je zou zeggen dat ik het na 29 jaar wel zou kunnen spreken, maar niets is minder waar. Ik kan het prima verstaan, het valt mij zelfs niet op wanneer iemand Flakkees praat! Maar mij zal je het niet horen doen, wij spraken het thuis ook niet. Het dialect mist dus, maar waarin ik mezelf wel herken is het arbeidsethos. Flakkeënaren hebben een aanpakkersmentaliteit. Dat heb ik ook, ik heb altijd gewerkt en ga graag een uitdaging aan. Oja, en last but not least, ik ben dol op de Kruûkplaetjes! Voor de lezer: een Flakkeese delicatesse, koekjes uit de koekenpan. Ik heb ze zelf nog nooit gemaakt, maar ik koop ze graag bij de lokale bakkers.


Samen met mij ben je betrokken bij het project Smart Water. Hoe is het om dit voor jouw eigen ‘eiland’ te doen? En welke voordelen heb je als Flakkeënaar in dit project?

Supertof! Het is leuk en interessant om de ontwikkelingen die er plaatsvinden van dichtbij te kunnen volgen. Het voordeel is dat ik ben opgegroeid op Flakkee waardoor dat ik het eiland goed ken. Ik ben bekend met de cultuur, met de emotie, lokale partijen en verschillende bedrijven. Ik hoef nauwelijks bedrijven, personen of gebieden op te zoeken wat heel veel tijd scheelt.


Wat vind je het mooiste aan het project Smart Water?

Er zijn tal van mooie projecten binnen Smart Water, deze zijn ondergebracht onder thema’s: Water&Leven, Water&Energie en Water&Voedsel. Een aantal projecten zijn ondergebracht in de Regiodeal, die is aangevraagd bij de Provincie Zuid-Holland in samenwerking met de omliggende gemeenten Hoeksche Waard en Voorne-Putten.

Zo hebben we met een groep afgevaardigden uit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven een bezoek gebracht aan de HortiCampus in Naaldwijk maar ook aan het BIC in Eindhoven. Allemaal ter inspiratie voor de beroepscampus. Daarnaast hebben we ook de pilot Leren Programmeren opgestart met een lokale ondernemer. Hierbij hebben kinderen in het basisonderwijs spelenderwijs kennis gemaakt met Programmeren en Robotica.

Maar als ik moet kiezen, springt de Beroepscampus er voor mij uit. De omvang van het project en de vele betrokken partijen intrigeren mij enorm. De beroepscampus staat aan de Langeweg in Sommelsdijk en vanuit Smart Water is de samenwerking tussen alle partijen bevorderd en aangedreven. In het kort: er wordt een locatie ontwikkeld waar kwalitatief hoogstaand en innovatief beroepsonderwijs wordt aangeboden. Omdat de school midden in de samenleving en de omgeving staat, vervult het een verbindende rol naar leerlingen, studenten, ouders, bedrijfsleven en de maatschappelijke omgeving.

Het mooiste aan Smart Water voor mij is toch dat samenwerking centraal staat. Smart Water laat echt de kracht van een sterk netwerk zien. Alle concepten die ik net genoemd heb, komen uit die verbonden partijen voort.


Wat voor projecten zou je graag nog willen doen binnen DZP?

Ik zou graag nog een mooi groot project willen binnenhalen in het sociaal domein. Bijvoorbeeld bij een gemeente in de schuldhulpverlening, waar ik kan bijdragen om mensen weer laten te laten participeren. En een project als het Ambachtslab spreekt mij heel erg aan. Maar ook voor mijn collega Elize Amons die zich met name richt op veiligheid heb ik veel bewondering. Dat is weer een hele andere tak van sport, maar wel één die mijn interesse heeft.


Toen je begon bij DZP was je 24, we zijn nu een paar jaar onderweg. Heeft het werk bij DZP jou op een bepaalde manier gevormd?

Het werk bij DZP heeft mij kennis laten maken met materie waar ik voorheen nauwelijks iets van wist, zoals waterstof en de triple helix. Maar ook het project CIRCO waar duurzaamheid centraal staat, heeft mijn kennis verbreed. Iedereen heeft wel eens gehoord van het woord duurzaam. Met de hulp van CIRCO helpen we bedrijven met circulair ondernemen. Omdat deze onderwerpen nu tot mijn dagelijkse werk behoren, heb ik daar inmiddels veel over geleerd. En kennis vormt je natuurlijk. Plus, de afgelopen 5 jaar heb ik een groot netwerk opgebouwd en ondernemers leren kennen die ieder op hun eigen manier hun bedrijf hebben opgebouwd. Daar leer je ook veel van, bij DZP geloven we in Learning by Doing!


Bij DZP zijn we allemaal foodies. Wat is je lekkerste gerecht of recept?

Ik hou wel van eten, maar ik zou mijzelf geen foodie noemen. Maar als ik iets moet kiezen, ga ik voor de Rendang van mijn vriend Rembrandt!


Meer informatie over Samantha