Interview met John Struijlaard

door Marlies Mulder

John, je werkt sinds het begin dit jaar voor DZP. Sinds 2014 ben je met pensioen. Waarom zit je niet achter de geraniums?

Thuis heb ik hele mooie geraniums, geef deze regelmatig water, maar ben niet van plan om daarachter te gaan zitten. Yvette (mijn vrouw) en ik komen uit een ondernemersfamilie. Voor ons betekent dat 24/7 lekker bezig zijn in deze samenleving. Leren en opnieuw leren tot je doodgaat. Het werken zit in ons bloed. Yvette is ook ondernemer en heeft al 40 jaar een eigen dames modezaak op de Kleiweg. Galaxy mode.


Waarom heb je voor DZP gekozen?

Ik heb jou in 2000 leren kennen. Ik was toen met de oprichting van Leefbaar Rotterdam bezig. We hadden nog nooit samengewerkt en in juni 2019 kwamen we weer in contact. Ik hoorde van een relatie dat je nieuwe mensen zocht. Ik heb je gebeld, vroeg wat je zocht en je antwoord was: ‘kom maar effe een bakkie doen’. Van het een kwam het ander. Tegelijkertijd had ik een ‘sabbatical’ van 3 maanden om afstand te nemen van de “Haagse politieke kaasstolp”. Yvette zei dat ik thuis niet te genieten was en dat ik maar weer eens aan het werk moest gaan. Dus eigenlijk kwam alles een beetje samen.

Waarom DZP? Ik vind het bedrijf leuk. Ik vind jou leuk, je weet wat je wilt, lekker Rotterdams. Je wilt groeien met je bedrijf. Ik hou van ambitieuze mensen en van een uitdaging.  Ik vind het leuk om een positief steentje te mogen bijdragen en om mee te helpen je bedrijf te laten groeien.


Wat zijn je drijfveren?

Ik hou van werken, van proactief bezig zijn en plezier hebben. Ik vind het leuk om mijn opgedane kennis door te geven aan andere. Ook al heb ik vele jaren werkervaring, betekent niet dat ik niet meer nieuwsgierig ben. Ik wil ontdekken, verbinden, ontwikkelen, doen en uitvoeren. Eind vorig jaar heb ik nog een cursus Wet Financieel Toezicht Zorg (WTF) afgerond. Ik wil nog steeds mijn eigen kennis vergroten. Opletten en erbij blijven is mijn adagium. Voordat ik bij DZP kwam werken ben ik tijdens mijn sabbatical assistent-boswachter geweest. Gewoon omdat ik de natuur en het milieu belangrijk vind.


Waar ben je het meeste trots op dat je in je leven hebt gerealiseerd?

Ik ben trots dat ik de balans tussen werk en privé heb kunnen vinden. Werken is leuk maar ik deed het 24/7. Er is niks mis met hard werken maar altijd werken is niet goed. En sinds ik de balans beter heb gevonden is mijn omgeving mij ook aardiger en meer menselijker gaan vinden.

Ik heb een goede familieband. Dat vind ik erg belangrijk. En ik ben natuurlijk niet alleen trots op Yvette, maar ook op mijn schoonzoon, dochter, kleindochter en kleinzoon. Zij wonen in Noorwegen. Yvette en ik bezoeken ze met regelmaat.

Zakelijk ben ik trots op mijn diverse onderscheidingen van Apple Computer Inc., IBM Corporation, Honeywell Bull en NATO-SHAPE. Ik mocht de regisseur zijn om gepassioneerde teams samen te stellen en samen met hen mooie resultaten mogen behalen.


Een van je hobby’s is NASA – ESA. Wat fascineert je aan de ruimtevaart?

In de tijd dat ik veel in de US werkte zag ik vanuit mijn kantoor de campus van NASA. Vele kinderen uit de US en andere Europese en Aziatische landen gingen i.p.v. op vakantie daar op zomerkamp naar toe en kregen uitleg wat allemaal in de ruimte gaande was en hoe de toekomst van de ruimtevaart eruit zal gaan zien. Zelf ben ik ook meerdere malen in de US op diverse ruimtevaart campussen geweest en het fascineerde me.

Ruimtevaart is een van de belangrijkste onderwerpen voor de toekomst van de mensheid. In de ruimte worden er nieuwe technologieën ontwikkeld en geproduceerd op het gebied van vloeistoffen, voedsel en medicijnen waarvan sommige medicijnen zelfs niet op deze aarde gemaakt kunnen worden. En………. eens zullen mensen deze aarde toch gaan verlaten.

John, interesse in een enkeltje Mars of de Maan?

Liever een retourtje.


Je houdt van koken. Bij DZP zijn we allemaal foodies. Wat is je lekkerste recept?

Mag ik er maar 1 noemen?

Tien jaar lang heb ik met 8 bevriende ondernemers in een kookstudio op Rotterdam- Zuid gekookt. Elk 6 weken gingen we koken. We deden onze eigen inkoop en stelden zelf het menu samen. Met mooie robuuste en gepaste wijnen natuurlijk. We begonnen rond een uurtje of 6 in de namiddag en rond een uurtje of 01.00 waren we klaar.

Een paar van mijn lekkere recepten zijn:

Rilette van zalm en gerookte zalm met aardappelblini, ansjovis tapenade en citroen crème fraiche of een Runder Bavette met bearnaisesaus op een bedje van schorseneren, knolselderij en spitskool of Zeeuwse mosselen en zeebaars op verschillende manieren. Daar kan je me ook voor wakker maken. Het is ook de “presentatie” die het doet.

John, bedankt. Ik krijg gelijk trek.