Elize Amons – 20 jaar DZP

In Down Memory Lane hebben we onze eerste pionier geïnterviewd. Elize Amons, al 20 jaar werkzaam voor DZP.


Waarom heb je destijds gesolliciteerd?

Tijdens mijn opleiding tot croupier was er een grote verbouwing gaande bij Holland Casino. Er werd ruimte gemaakt voor speeltafels van fl. 50.000, -. De vraag welke personen dergelijke bedragen, op een eerlijke wijze verdiend, op een speeltafel kon leggen, speelde mij parten.

Het zijn van een telg uit een Rotterdamse ondernemersfamilie zorgde ervoor dat ik als vierjarige koplampen stond te poetsen aan de benzinepomp van mijn opa op de Waalhaven. De waarde van geld en ervoor werken, is mij met de paplepel ingegoten. En dan word je ineens geconfronteerd met een speeltafel met een maximum inleg van fl. 50.000, -.

Opeens zag ik een advertentie in het AD. Werken met ondernemers! De functie was officemanager en ik dacht; laat ik eens een gokje wagen…

Medio januari 2001 ben ik gestart. Op mijn verjaardag. De functie van officemanager heb ik slechts enkele weken vervuld, want al snel sprong ik in bij de ondersteuning van ondernemersverenigingen. Daarna mocht ik, in opdracht van de eerste stadsmarinier van de gemeente Rotterdam, Jur Verbeek, de start van Veilig Ondernemen Rotterdamse aanpak procesmatig begeleiden, heel interessant. In totaal heb ik drie van de zes pilots gestart.

En in de 20 jaar die volgde heb ik heel veel verschillende projecten mogen doen. Een paar projecten waren zo bijzonder dat ik die nog even wil toelichten.

Eind 2005, begin 2006 nam de overheid enkele ingrijpende maatregelen voor opvang van de Rotterdamse dak- en thuislozen, waarvan velen verslaafd. In 2006 moest de nachtopvang voor dak- en thuislozen in de Pauluskerk verplaatst worden van het centrum naar het bedrijventerrein Waalhaven Zuid. Met deze maatregelen wilde de gemeente Rotterdam de levensomstandigheden van daklozen en verslaafden verbeteren en een aanzet geven tot wonen onder begeleiding. In een voormalig chauffeurshotel aan de Smirnoffweg konden de dak- en thuislozen terecht, bijzonder was dat er een gebruikersruimte voor de verslaafden in het pand gerealiseerd werd. Dat had wat voeten in de aarde, een proces dat ik helemaal heb begeleid. Dat was natuurlijk ook voor de andere ondernemers op het terrein de kat uit de boom kijken. Uiteindelijk hebben de ondernemers van het bedrijventerrein Waalhaven Zuid, zonder enige twijfel,  het convenant getekend op basis van de gerealiseerde afspraken.

Én al bijna 18 jaar ben ik in samenwerking met ondernemers, Directie Veiligheid Gemeente Rotterdam en de politie aan het werk in de Rotterdamse aanpak ‘Veilig Ondernemen’. Sinds 2008 maak ik ook onderdeel uit van Team Nazorg High Impact Crimes (HIC). Deze term staat voor delicten die een grote impact veroorzaken, zoals overvallen, straatroven en inbraken. Naast het begeleiden van het slachtoffer voer ik op de locatie van het incident een veiligheidsscan uit en adviseer ik de ondernemer bij het verbeteren van de veiligheid van de locatie. Het is lastig om zo’n belangrijk, impactvol project in één alinea te proppen. In dit artikel dat ik geschreven heb voor onze website kan je hier meer over lezen.

De laatste jaren houd ik mij ook met veel plezier bezig met de energietransitie in winkelgebieden en bedrijventerreinen en klimaatadaptie. DZP is deelnemer in de Rotterdamse Klimaatalliantie.


Waarom al zo lang?

Werken met ondernemers vind ik gewoon ontzettend leuk. In de afgelopen 20 jaar is er veel veranderd en staan nieuwe onderwerpen zoals ondermijning, energietransitie en klimaatadaptatie op de agenda en ik groei gewoon mee. De ervaringen die ik op doe en de mensenkennis die ik heb ontwikkeld, verrijken je eigen leven. En de afgelopen jaren heb ik ook een aantal sociaal maatschappelijke projecten gedaan waardoor je nederig je eigen zegeningen telt. Maar het leukste vind ik om te kijken hoe ik overheid en ondernemers bij elkaar kan krijgen, zoeken naar hetgeen dat verbindt en dat weer groter maken, uitbouwen.

Vanuit DZP heb ik altijd veel vrijheid gekregen in mijn projecten. Je krijgt de kans om te groeien, maar die moet je wel zelf pakken en als er dan een keertje iets fout gaat dan kan je terugvallen op Marlies. Die is altijd aanspreekbaar.

Ik hou van mijn werk!