Het Ambachtslab – een goed gemixte cocktail

door Natascha Heuver


Neem een geschikt pand, een handje vol ambachtelijke ondernemers en jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt, hussel deze ingrediënten door elkaar en voilà; het Ambachtslab is klaar om geserveerd te worden.

Ok, dit klinkt misschien simpeler dan hoe dit concept daadwerkelijk ontstaan is, maar de basis ervoor hebben deze ingrediënten wel gevormd. We nemen je graag mee terug in de tijd naar hoe het allemaal begonnen is.


Oorsprong

Gemeente Amsterdam, stadsdeel West had een belangrijke opgave. Het stimuleren van bedrijvigheid, werk en ondernemerschap maar tegelijkertijd ook het terugdringen van de hoge jeugdwerkloosheid. Deze opgave sloot naadloos aan op het door DZP ontwikkelde product met de naam het Ambachtslab. Met het Ambachtslab snijdt het mes zelfs aan twee kanten: naast de aanpak van de jeugdwerkloosheid speelt het ook in op de stimulering van de ambachtseconomie. Een ideale basis om met elkaar het product daadwerkelijk tot de uitvoering te brengen.

In afwachting van de gebiedsontwikkelingsopgave voor het westelijk deel van de Jan Evertsenstraat is door de gemeente besloten het voormalige ROC-pand aan de Jan van Breemenstraat voor tijdelijk gebruik ter beschikking te stellen voor een periode van 5 jaar. Een deel van dit pand werd ter beschikking gesteld voor het Ambachtslab. Een ander deel werd verhuurd aan club “De School” (initiatiefnemers van o.a. Post CS/Club Trouw), in combinatie met een restaurant en een sportschool.

Het pand werd gebruiksklaar gemaakt en tegelijkertijd begon de zoektocht naar ambachtelijke ondernemers. Al snel werd het pand gevuld met de meest uiteenlopende creatieve ondernemers. Zo namen onder andere twee meubelmakers, een keramist, een fotograaf, een kapper, een media- en productiebedrijf en de Peter Faber stichting hun intrek in het pand.



Het ROC van Amsterdam is het Ambachtslab komen versterken met de opleiding Techniek en heeft zich er meteen fysiek gevestigd. Vanaf de start is een aantal leerlingen van deze opleiding aan de slag gegaan bij de ondernemers. Ook leerlingen van het Hout en Meubilering College liepen stage in het Ambachtslab. Perfecte combi van learning on the job.


Spannende tijden

Inmiddels bestaat het Ambachtslab in Amsterdam al ruim 4 jaar. In januari 2021 verlopen de huidige huurovereenkomsten. Momenteel is DZP samen met Gemeentelijk Vastgoed van Amsterdam en het stadsdeel West aan het bekijken of en op welke manier we een vervolg kunnen geven aan dit mooie initiatief. Het zijn spannende tijden…Wordt vervolgd!


Wil u meer informatie hoe DZP u kan helpen bij opzetten van een Ambachtslab in uw gemeente? Neem dan contact met Natascha Heuver op.