Het leven na Corona

door Natascha Heuver en Onno van Tilburg


De Coronacrisis heeft ons heel stevig overvallen. De lege (winkel)straten krijgen steeds meer een surrealistische uiterlijk van een spannende Netflix-serie. Alleen dit beeld is nu de realiteit. En dan rijst de vraag: hoe gaan de (kleine) ondernemers dit overleven?

Heel fijn dat onze overheid steunmaatregelingen heeft aangekondigd, zoals de arbeidstijdverkorting en uitstel van betaling van belastingen. Maar er is nog veel onzeker en dan vraagt men zich af: hoe betaal ik mijn huur als de omzet zo hard naar beneden keldert?

Grote winkelketens als C&A, H&M en Zara-moeder Inditex zetten de eigenaren van hun winkels al voor het blok, was vandaag in het nieuws. Maar de kleinere ondernemers hebben die macht niet. Elke euro omzet telt voor hen. Het ondernemerschap is diep in het hart geraakt.


Wat is onze toekomst?

Deze tijd dwingt ons meer dan ooit om vooruit te kijken en na te denken hoe we de toekomst willen zien. Dat er iets gaat veranderen staat vast. De veranderingen hebben wij gedeeltelijk zelf in de hand, vinden de deskundigen.

Vooraanstaand trendwatcher Lidewij Edelkoort heeft een provocerende kijk op de corona-crisis. Lidewij ziet Covid-19 als een “ontnuchterende kracht die onze honger als consument en onze jetsettende gewoonten zal temperen.” En als het virus is uitgedoofd, lonkt volgens Edelkoort Utopia en zal er ruimte komen voor innovaties, maar ook voor herwaardering van het plaatselijke. Vastzitten in de eigen woonplaats kan volgens haar een revival betekenen van kleine ambachten en respect voor lokaal gemaakte goederen. “Er zijn zoveel mogelijkheden,” zegt ze. “Het is vreemd, maar ik kijk er naar uit.”

Hoe lang wij in deze Netflix-serie zitten weet niemand. En dan vragen wij ons massaal af of die leuke kleine ondernemer in het dorp of stad straks nog  wel bestaat of zijn er alleen nog supermarkten in de buurt? Dan hebben we het nog niet eens over de effecten van de komst van Amazon.

De kunst is nu om als een speer de omslag te maken die we al wel hadden voorzien, maar die sneller is gekomen dan we ooit hebben kunnen denken. Hoe wij dit bij de DZP nu al doen, lees je in onze blog aanstaande donderdag.

Weet jij al hoe je de omslag gaat maken?


Het hele artikel van Lidewij Edelkoort is lezen op https://www.dezeen.com/2020/03/09/li-edelkoort-coronavirus-reset/