interview met Jamal Schoute

I never dreamed about success. I worked for it

door Marlies Mulder


Jamal, je bent een echte doorzetter. Je begon met vmbo-tl en 13 jaar later had je je Master of Science. Was je al die tijd al vastberaden om het academisch ver te schoppen?

Dank je wel voor het compliment! Maar nee, ik was zeker niet vanaf het begin af aan al vastberaden om het academisch ver te schoppen. Toen ik aan mijn ‘avontuur’ begon, had ik totaal geen idee welke kant ik op wilde. Ik had ook nooit de ideale baan voor ogen, omdat ik een vrij brede interesse heb. Altijd al gehad. Gaandeweg merkte ik dat ik steeds een stapje hoger aankon, wat uiteindelijk resulteerde in het succesvol afronden van mijn masterstudie aan de universiteit in Rotterdam.


Je geeft aan dat de quote “I never dreamed about success. I worked for it” je op het lijf is geschreven, vertel.

Eigenlijk om twee redenen. Ik ben een denker die doet, zoals we dat zo mooi zeggen binnen DZP. En ik ben een doorzetter. Ik hou van aanpakken en wacht niet tot het succes mij komt aanwaaien.

Ze zeggen wel eens: “It all starts with a dream”. Alleen voor mij geldt dat niet. Tijdens mijn schoolcarrière was ik zoekende en om eerlijk te zijn ben ik dat nog steeds. Ik vind zóveel onderwerpen interessant en vind het fijn om steeds weer nieuwe dingen te kunnen en mogen leren. Mijn weg tot succes is niet uitgestippeld. Ik wil gewoon het maximale uit mijzelf te halen.


Wat is je favoriete plek in Rotterdam?

Wat een lastige vraag, want Rotterdam is mijn favoriete plek! Maar als ik echt moet kiezen dan heb ik er twee. De eerste is waar ik woon en dat is de Veranda op Rotterdam-Zuid. Vanuit mijn woonkamer kijk ik zo op ‘De Kuip’, het mooiste voetbalstadion van Nederland, en over de rest van Rotterdam Zuid. De tweede plek is op de Van Brienenoordbrug, de brug die Noord en Zuid met elkaar verbindt. Vanaf deze brug kijk je uit over de hele skyline van Rotterdam. Dat is echt iets waar ik elke dag weer opnieuw van kan genieten.


Voorheen werkte je in sales en gaf financieel advies, uiteindelijk heb je de overstap naar DZP gemaakt, waar je inmiddels diverse gemeentelijke projecten hebt gedaan. Voel je je thuis in de ‘publieke sector’?

Ik voel mij zeker thuis in de publieke sector. In sales, maar ook in de financiële sector, draait het allemaal om winst maken. Alles draait om cijfers, targets en het maximale uit jezelf halen. Laten zien dat je beter bent dan de rest. Iets wat zeker bij mij past. Maar wat ik prettig vind aan de publieke sector is de rust. Natuurlijk moet je nog steeds presteren, maar er hangt een hele andere vibe. Wat ik mooi vind aan de publieke sector is dat je even niet bezig bent met winst maken, maar echt met het dienen van de burger en de maatschappij.


Je bent een geboren en getogen Rotterdammer en sinds kort ben je voor het eerst werkzaam in Amsterdam Nieuw-West. Merk je een groot cultureel verschil?

Nou in Rotterdam weten we natuurlijk allemaal al dat die Amsterdammers geen verstand hebben van voetbal, hahaha. [Dikke knipoog]. Grote culturele verschillen heb ik in ieder geval in Nieuw-West waar ik werk nog niet echt gezien. Gewoon mensen die hun hart op de juiste plek hebben zitten. Harde werkers die het beste willen voor hun wijk en stad. En daar waar ik het anders tegenkom, weet ik met de Rotterdamse ‘niet lullen, maar poetsen’ mentaliteit de boel gewoon aan de gang te krijgen.  


Op dit moment zit een vakantie er natuurlijk niet in… Als het weer mogelijk is om op reis te gaan, waar ga je dan als eerste heen?

Dat ligt eraan wanneer het weer mogelijk is om te gaan reizen, maar ik ben wel toe aan een heerlijke vakantie, samen met mijn vrouw. Als de mogelijkheid zich voordoet om nog deze zomer weg te gaan, dan kies ik voor een heerlijke strandvakantie in Mexico. Is de zomer geen optie, dan zou ik graag in ‘onze’ winter naar Tanzania/Zanzibar gaan. Volgens mij de beste combinatie voor een strand- en safarivakantie!


Je houdt van koken/ lekker eten. Bij DZP zijn we (bijna) allemaal foodies. Wat is je lekkerste recept?

Mijn lekkerste recept?… Om eerlijk te zijn ben ik niet zo’n foodie net als de rest van mijn lieftallige collega’s. Ik heb wel een vrouw die heerlijk kan koken en bakken, dus ik laat het wat eten betreft meestal aan haar over. En als ik haar moet geloven, dan is mijn pasta scampi met pesto in spinazieroomsaus wel een ster waard. Uiteraard van haar geleerd!


Meer informatie over Jamal