Vijftig tinten groen en Romeinen – Stadshart, de Alphense parel in wording

door Debby Leenen


Het Stadshart van Alphen aan den Rijn, waar ik een groot deel van mijn week mijn tanden in mag zetten, is volop in ontwikkeling. Met waanzinnig veel energie wordt in een samenwerking tussen gemeente, vastgoedeigenaren, winkeliers, ondernemers (inclusief Greenport), onderwijs en allerlei andere partijen keihard gewerkt om in de binnenstad uit een ander vaatje te gaan tappen. Het vaatje dat beleving heet.



Van koopstromen naar loopstromen

Middelgrote stadscentra hebben het landelijk lastig en moeten een nieuwe richting kiezen om de toekomstbestendigheid te garanderen. Invulling van leegstand en een pure insteek op retail en winkelen, daar winnen ze ‘de oorlog’ niet meer mee. Beleven, ontmoeten en langer verblijven, daar gaat het om. Dit vroeg om creativiteit en vernieuwing, iets dat twee lokale marketing -en communicatiebureaus bij de kop hebben gepakt. Een halfjaar lang is gewerkt aan een breed gedragen visie op de stadshartontwikkeling. En dat is gelukt! Er is een brede insteek gekozen in de zoektocht naar de ‘Wow-factor’ van het Stadshart, waarbij vrijuit is gedacht en de bureaus zich vooral niet hebben laten leiden door barrières en wet- en regelgeving. En dat leverde een verrassend resultaat op, een droomplan met alles er op en er aan. Weinig focus op puur retail en gehele aandacht voor beleving en verblijven. Voor velen is dat best een spannend uitgangspunt geweest, al zeg ik het zelf als stedelijk econoom. Een duidelijke nieuwe tijd is aangebroken: van koopstromen naar loopstromen is de nieuwe term. In Alphen gaan we dat doen.


Waarde door samenwerking

Als programmamanager ben ik sinds september aan de slag om met alle partijen toe te werken aan een concreet uitvoeringsplan. Het hebben van een droombeeld of visie is namelijk niet voldoende: het gaat om het omzetten van de ideeën naar haalbare voorstellen en concrete uitvoering. De kernwaarden Groen, Blauw, Sociaal en Historisch moeten concreet worden geladen met projecten die haalbaar zijn en waar mensen de schouders onder kunnen en zetten. Door middel van diverse werkgroepen hebben we de samenwerking voortgezet en de verdere uitwerking ter hand genomen. Groepen van onder meer bevlogen ondernemers die belangeloos meedenken, onbetaald hun expertise ter beschikking stellen en tijd investeren. Gewoon, omdat iedereen de toegevoegde waarde ziet van een beter functionerend centrum. En daarin ook op de lange termijn ook de waarde voor zichzelf.



Lokale kwekers

Complete vergroening van het centrum: groene daken, groene gevels, groene openbare ruimte. Duurzaamheid in optima forma, waarbij elementen als biodiversiteit, gezondheid, hittestress, etcetera dagelijks de revue passeren. Aangevuld met innovatieve watersystemen en waterbuffering, met lokale partijen die hier internationaal hun sporen op hebben verdiend met de meest waanzinnige trajecten. Grote kwekers uit Boskoop die actief plannen bedenken en ontwerpen maken voor de openbare ruimte, en dit op een hele andere manier aanvliegen. Want is de ondergrond en bezonning leidend voor de keuze van de beste plant op de beste plek, of is dat nu puur het esthetische en het kostenplaatje?? Het levert compleet nieuwe inzichten op. En nieuwe samenwerkingen, want steeds meer partijen haken actief aan en nieuwe projecten ontstaan. Een speciale pop-up store is in wording. Nieuwe innovatieve financieringsmodellen worden uitgedacht, die van groen niet alleen een ‘last’ maar ook een ‘baat’ moeten gaan maken. En de realisatie en het beheer in een keer voor lange tijd garanderen.


De Romeinen

Het terugbrengen van het rijke historisch verleden van Alphen aan den Rijn, want velen kennen het historisch park Archeon, maar dat een er heus Romeins fort heeft gestaan, het Castellum, midden in de binnenstad is zelfs bij een groot deel van de eigen inwoners onbekend. En dat de Romeinen de Julianastraat gebruikten als hun hoofdroute naar het fort. Mooie geschiedenis die nu ook voor 2021 op de nominatie staat voor de UNESCO werelderfgoed-status. Op dit moment wordt als startpunt gewerkt aan een maquette die het de organisatie die historische wandelingen verzorgt het een stuk gemakkelijker maakt om het verleden ook echt tot leven te laten komen. Het verleden dat je binnenkort ook onder meer door middel van augmented reality, in leegstaande panden en onder de grond daadwerkelijk in het echt kan beleven.


Parels van bedrijven

Kortom, er gebeurt veel en de energie is enorm. Daar waar op papier was voorgenomen om de plannen eerst uit te werken, wordt er nu al gewerkt aan realisatie. Ik moet zeggen dat ik de afgelopen periode al veel extra heb geleerd op het gebied van groen, water en historie. Niet in de minste plaats over de parels van bedrijven die we binnen Nederland op dit gebied hebben! Bedrijven waar we in deze periode nog wellicht wel trotser op mogen zijn. Waarvan we mogen hopen dat zij met de Corona-crisis het hoofd boven water kunnen houden en het afgelopen dinsdag door de overheid aangekondigde noodpakket voor banen en economie voor hen voldoende soelaas gaat bieden. Aan ons in Alphen zal ik het in ieder geval niet liggen: wij blijven de lokale ondernemers steunen en de samenwerking aan gaan. Parels van bedrijven zorgen voor een parel in wording!


Wilt u meer informatie over hoe DZP u kan helpen in binnensteden en met centrummanagement? Neem dan contact met Debby Leenen op.