Winkelstraatmanager in 2 huiskamers van Amsterdam Nieuw-West

door Jamal Schoute


Transfernieuws! Zo klonk het twee maanden geleden toen ik met veel enthousiasme begon aan een nieuwe uitdaging in Amsterdam Nieuw-West. De gemeente Amsterdam zocht voor twee winkelgebieden, in twee verschillende wijken, elk met hun eigen charme en uitdagingen, een winkelstraatmanager.

Het Belgiëplein en Sierplein zijn huiskamers van de buurt. Het zijn ontmoetingsplekken voor de buurt met winkels, voorzieningen en activiteiten. Hiervoor zochten ze een verbinder, een bruggenbouwer die de onderlinge samenwerking tussen ondernemers, gemeente en andere relevante stakeholders een boost geeft. Iemand die ervoor zorgt dat de omgeving een aantrekkelijk, veilig en schoon verblijfsgebied is voor haar inwoners. Oftewel een denker die doet en die in totale openheid kijkt naar ieders capaciteiten en deze optimaal benut. Zaken die mij als DZP’er ‘natuurlijk’ op het lijf zijn geschreven, want wij weten wel, als oorspronkelijk Rotterdams bedrijf, hoe wij bruggen moeten bouwen. Maar toen… kwam het coronavirus ons mooie land binnen:

Het normale leven in Nederland kwam stil te liggen en verbinding tussen mensen kwam in een ander licht te staan.  En dat vroeg natuurlijk ook om een andere aanvliegroute van mijn werkzaamheden in Nieuw-West dan ik in eerste instantie had uitgedacht. Dat schakelen duurde echter maar kort en met veel enthousiasme heb ik de uitdaging verder bij de kop gepakt.


Een nieuwe dynamiek

Naast belangrijke evenementen die niet door konden gaan, heeft de Coronacrisis natuurlijk elke dag grote impact op ondernemers op het Sierplein. De supermarkten en drogisterijen draaien kerstomzetten, maar ervaren problemen met onvoldoende bezetting. Andere ondernemers, die beperkt open of volledig dicht zijn, grijpen elke steunmaatregel aan om overeind te blijven. Ook voor de bekende wekelijkse Siermarkt, de eerste Amsterdamse markt in eigen beheer op het gelijknamige plein, is het een lastige periode. Dit geldt ook voor de ondernemers op het Belgiëplein. Als initiator, bemiddelaar en aanspreekpunt is het mijn taak om een bijdrage te leveren aan het versterken van de aantrekkingskracht van het winkelcentrum. Een flinke uitdaging natuurlijk nu. Een luisterend oor bieden als eerste aanspreekpunt en snel handelen op zaken die wel kunnen om de winkelgebieden schoner, heler, veiliger en aantrekkelijker, is dan gemakkelijk gedaan. Kleine moeite, groot gebaar! Ik merk dat veel ondernemers behoefte hebben om even een praatje te maken, hun zorgen te uiten en ook na te denken over de toekomst. Het is nu vooral belangrijk dat ondernemers deze moeilijke periode doorkomen en het is mijn taak ze hierbij zo goed als mogelijk te ondersteunen. Alle zaken die ik buiten hoor, neem ik meteen mee naar het stadsdeel en zet de lijnen uit die nodig zijn om zaken voor elkaar te krijgen. De meeste korte lijnen binnen de gemeente heb ik inmiddels ook gelegd, dus de boel staat zeker niet stil.


Hoe nu verder?

Inmiddels zijn we twee maanden verder en gelukkig is de situatie aan de beterende hand. Gisteren heeft Rutte bekend gemaakt dat de regels verder versoepeld gaan worden. Zo kunnen per 11 mei nagenoeg alle contactberoepen weer aan de slag en mogen per 1 juni de terrassen weer open. Dat biedt perspectief. Nu dus weer snel kijken hoe we deze nieuwe versoepeling kunnen laten landen op het Sierplein en Belgiëplein. Ook voor de bezoekers! 

Ondertussen ben ik vanuit het werk dat ik al heb neergezet, gevraagd om als projectleider ook mijn tanden te gaan zetten in de opgave van de komende 1,5e meter samenleving binnen stadsdeel Nieuw-West waar we gezamenlijk een draai in moeten gaan vinden. Door nu meteen het initiatief te nemen en de ondernemers hiermee op weg te helpen, zijn wij er klaar voor en kunnen we vroegtijdig anticiperen. Ik ben er van overtuigd dat als je over een paar maanden hier pas aan begint, je namelijk echt de boot mist. Gelukkig zien mijn DZP-collega’s en ik dat andere winkelgebieden in Nederland ook niet stil zitten. Het is dus goed om de best practices te delen en niet met elkaar in dezelfde valkuil te stappen. Beter goed ‘gestolen’, dan slecht bedacht. Kortom, heeft u goede ideeën of voorbeelden voor de 1,5e meter samenleving in winkelgebieden of kan ik met u meedenken? Laat het mij dan vooral weten.

Wordt vervolgd