Gemeenten met lef laat je horen!


In diverse (digitale) overleggen viel het me op: ondernemers die vanuit allerlei invalshoeken proberen een creatieve oplossing te vinden voor hun Corona-ellende. Want deze is voor velen helaas groter dan de schouders kunnen dragen. Financieel, maar zeker ook mentaal. Iedereen praat over ons ondernemers, wat we wél of niet moeten doen in deze crisis. Maar wij hebben hem en moeten er mee dealen! 

Dat gezegd hebbend terug naar een zich steeds herhalend thema: het sneller verstrekken van bouwvergunningen. Als gemeenten die stapels nu heel snel wegwerken, kunnen veel ZZP-ers en bouwbedrijven, groot en klein, aan de gang blijven.  Dat scheelt ondersteuning, zorgt voor omzet bij de bouwer die weer materialen koopt, pizza’s bestelt en bloemen koopt voor zijn vrouw. De opdrachtgever van het mooie bouwwerk kan, zeker als het een ondernemer betreft, het gebouw meenemen in de exploitatie van zijn onderneming. Over het algemeen ook goed voor de economische ontwikkeling. 

Al met al lijkt dit dus een hele logische stap. Laaghangend fruit zelfs. 

Toch merken wij in onze omgevingen dat veel gemeenten niet sneller, maar juist langer doen over de procedures. Waarom? Hoe kan dat toch?

Of zijn ze er wel? Gemeenten die in een versnelling hoger zijn gegaan? En heel creatief hun verantwoordelijkheden oprekken om ondernemers tegemoet te komen? Die liever achteraf vergiffenis vragen dan toestemming vooraf? 

Laat het ons weten dan kunnen wij die voorbeelden doorgeven aan andere gemeenten. Die misschien best willen, maar de juiste manier nog niet hebben gevonden. Dus bij deze mijn oproep: laten we goede lokale voorbeelden van gemeenten met lef voor het voetlicht brengen en ze zo een voorbeeld laten zijn voor de rest van Nederland.  

Wie begint?

Met vriendelijke groet,
Marlies Mulder