Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee hebben ondernemers, overheid en onderwijs de handen ineengeslagen voor het realiseren van een hele bijzondere beroepscampus. Vanuit de werkgroep die de economische strategie Smart Water uitvoert (en waar DZP onderdeel van uitmaakt) is gebleken dat werkgevers op het Zuid-Hollandse eiland veel openstaande vacatures hebben die ze niet kunnen vervullen. Goed personeel vinden en houden is voor alle bedrijven een grote uitdaging, zeker met de aantrekkingskracht op de jeugd van grote steden als Rotterdam. Vanuit de projecten die al liepen op Goeree-Overflakkee is het plan voor de beroepscampus geboren.
Het creëren van een beroepscampus kan namelijk dé kans zijn om onderwijs en bedrijvenleven met elkaar te verbinden en het gat tussen goed personeel vinden én houden te dichten. Voor de ondernemers, omdat ze op deze manier bijdragen aan het opleiden van hun toekomstige medewerkers en ze direct oog hebben op en voor potentieel nieuwe medewerkers. Voor het onderwijs, omdat hun leerlingen optimaal worden voorbereid op hun carrière en iedereen met een opleidingsvraag terecht kan op de toekomstgerichte campus. En voor de overheid omdat voor het vasthouden van de welvaart in het gebied – voor iedereen belangrijk –ondernemers moeten innoveren.
De beroepscampus brengt fysiek middelbaar onderwijs (vmbo, mavo, havo en vwo), beroepsonderwijs en ondernemers samen in diverse leergangen. Ondernemers haken aan door zich te presenteren op de beursvloer, die onderdeel uitmaakt van het gebouw of door er kantoorruimte te huren. Daarnaast ondersteunen ondernemers de leraren ook met praktijkvoorbeelden en zorgen voor inbreng van trends en ontwikkelingen in de lessen. Zo leren de leraren en ondernemers ook nog van elkaar. En de studenten? Die hebben altijd stage-adressen!